Please update your Flash Player to view content.
Print
PDF

Fadhilat Tarawih Malam ke-6

Written by Bin Khalid on .

1abuffet5.jpg

"MAN SHOOMA ROMADHONA iiMANAN WAKHTiSABAN GHUFiROLAHU MAA TAQODDAAMA MiNDAMBiHi"

Tafsirnya: "Rasullah bersabda bahawasnya, barangsiapa yang puasa Ramadhan dengan iman dan takwa kerana Allah (mengharap ridho Allah), maka dia akan diampuni dosanya yang sudah dilakukanyna".

Dan kata An-Nakho'i, bahawasanya," puasa sehari dari Ramadhan itu lebih afdhal dari puasa seribu hari diselain, bulan Ramadhan dan sekali tasbih di bulan Ramadhan lebih afdhal dari 1000 tasbih di lain bulan Ramadhan. dan satu raka'at dibulan Ramadhan lebih afdhal dari 1000 raka'at selain bulan ramadhan, dan nafkah dibulan Ramadhan dilipat gandakan pahalanya saperti Nafkah dijalan Allah".

Maka dari itu apapun yang kita kerjakan di bulan Ramadhan ini, khususnya dengan umunnya bulan2 selain Ramadhan yang berhubungan dengan ibadah harus lah benar2 mengharap ridho Allah dengan dasar IMAN tak ada yang lain, artinya bukan kerana yang lain atau manusia.

Oleh kerana itu Allah SWT memberikan pahala tersendiri bagi orang2 yang puasa dan solat tarawih dibulan Ramadhan dan khusunya solat dimalam ke-6.

Apakah pahala sesaorang yang solat tarawih dimalam ke-6?
Adalah sesuai dengan Hadis Nabi SAW, bahawasanya Allah SAWT memberikan pahala kepada orang yang melakukan solat tarawih dimalam ke-6, saperti pahala orang yang melakukan tawaf di Al-Baitul Mak'mur dan memohonkan keampunan baginya seluruh batu dan lumpur.

Bacaan doa dihari yang ke-6 adalah:
"ALLAHUMMA LAA TAKHDZULUNii LiTA'ARRUDZi MA'ASHiiKA. WA'AiDZNii MiN SHiYAATHi NAQMATIKA WA MAHWAiYAKA, WA AYAADiKA YA MUNTAHAA ROGHBATiRROGHiBiiN".

Tafsirnya: "Ya Allah janganlah engkau membiarkan diriku untuk bepaling dari maksiat kepadamu dan lindungilah diriku dan kehancuran kulit dan selamatkanlah dari sesuatu yang mengharuskan
mendapat murkamu dengan harapanmu dari kedermawaanmu, Hai dzat yang maha menghabiskan keinginan dari orang2 yang berkinginan (berkehandakan)".
1abanner1.jpg
SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN.........Ikhlas dari kami,....... Arab-families.Com